Szalagos celebritások
Azt hiszem az elmúlt másfél hétben elég jól körül jártuk ezt a farsangi fánk témát, ezek a szépségek szerepeltek a sajtóban, közösségi médiában, aminek viszont még a reflektorfénynél is jobban örültem, az a Ti lelkesedésetek! Annyi visszajelzést kaptam, hogy a videó után kedvet kaptatok és nekiálltatok közösen, gyerekekkel, vagy egyénileg, hogy egész meghatódtam. Ami szintén nagyon jól esik, hogy mióta létrehoztam a közösségi oldalát is a blognak, több olyan levelet kaptam, hogy szeretnétek, ha ezt vagy azt az édességet elkészíteném, mert már régen ki akartátok próbálni, vagy kellene egy jó recept.
Úgyhogy FIGYELEM!
Ezentúl minden héten tartok egy szavazást a Facebook oldalon ahol majd beírhatjátok a kívánságlistátokat, mit szeretnétek ha azon a héten szerepelne a blogban. Szeretném, ha mindenkire sor kerülne, úgyhogy azokat a kéréseket is elteszem, amik később fognak debütálni.
Ehhez kapcsolódóan pedig egy JÁTÉKOT is meghirdetek. Ha beküldötök magatokról egy fotót, amin valamelyik receptemet éppen elkészítitek, akkor közösen megsütöm veletek a kedvenc édességeteket, ami felkerül a blogra. Aztán persze haza is viszitek az alkotásokat :)
Egész elkalandoztam, úgyhogy térjünk vissza a fánkokhoz. Mikor a Magyar Nemzet Online-nak készítettük a videót a feladat az volt, hogy egy tradicionális, és egy kevésbé hagyományos farsangi édesség készüljön. A szalagos fánkot mindenki ismeri, talán naponta veszünk is a boltban, mégis kevesen állnak neki otthon elkészíteni. Pedig olcsó, gyors, és elég lenyűgöző :) Először egy deciliter langyos tejben egy
kiskanál cukorral az élesztőt fel kell futtatni (ez körülbelül 5-10
perc). Ezt a tálba szitált liszt közepébe kell önteni, kicsit elkeverni,
aztán a többi hozzávalóval el kell kezdeni gyúrni. A folyadékot
apránként kell adagolni, mert a liszt sikértartalmától függ mennyit vesz
fel, nem szabad eláztatni. Több lisztet sem kell adni hozzá, akkor sem
ha ragad, mert a dagasztás végére, amikor szép, fényes és hólyagos a
tészta, el fog válni az edény falától. Utána letakarjuk, és meleg helyen
kétszeresére kelesztjük (kb fél óra). Ezután jön a
szaggatás. A nyers fánkot sütés előtt még tíz percig pihentetjük. Az
olajnak kellően forrónak kell lennie, sütés előtt úgy tesztelhetjük le,
hogy egy kis darabka tésztát dobjunk az olajba. Ha feljön, és körülötte
rögtön sercegni kezd az olaj, akkor már elég forró. Amikor a fánk mind a
két fele szép piros, ki is vehetjük, majd egy papírtörlővel itassuk le a felesleges olajat.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 4 dkg friss élesztő
- 1 tk + 3 ek cukor
- kb 4,4 dl langyos tej
- 4 tojássárgája
- 1 kk só
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 ek rum
- olaj a sütéshez
- lekvár a töltéshez
Ha pedig valami kicsit különlegesebbel
akarunk előrukkolni, süssük meg Spanyolország kedvenc édességét, a Churrost. Bár nem hasonlít semmiben a hagyományos
fánktésztához, valójában ez is fánk. Öntsük a vajat, vizet, sót és cukrot egy
lábasba, majd forraljuk fel. Ha forr, szitáljuk rá a lisztet, és kicsit
reszteljük, azaz pirítsuk a masszát. Utána vegyük le a tűzről, hagyjuk, hogy
kicsit kihűljön, mielőtt beleütjük a tojásokat. Ha túl forró, akkor megsülnek
benne a tojások, ezért kell hűteni. Utána jöhet egy kis vaníliaaroma, és szépen
összedolgozzuk a tésztát. Majd egy csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és tíz
centi hosszú rudakat nyomunk bele egyenesen a forró olajba. Esetleg egy ollót
is odakészíthetünk, hogy könnyebben el tudjuk vágni. Még forrón fahéjas
porcukorba forgatjuk és csokiba mártogatjuk.
- 2,5 dl víz
- 2 ek cukor
- csipet só
- 8 dkg vaj
- 15 dkg liszt
- 2 tojás
- fél tk vanília kivonat
- olaj a sütéshez
- fahéjas cukor a hempergetéshez
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése