Szülinapos diótorta
Van nekem egy gyönyörű
unokatesóm, neki meg 4 szép gyereke, ez a nagymama féle diótorta pedig
pont a legkisebbiknek készült. Még az esküvőnkön megfogadtuk, hogy idén
nálunk is megünnepeljük Gáspár születésnapját, ő pedig ezt a tortát
választotta. Szerintem egyszerű, és visszafogott darab, nagyon szép a
maga rusztikusságában. Amikor fellapoztam érte a nagymamám
szakácskönyvét, máris felderült az arcom. Egy ideig eltartott, amíg ki
tudtam silabizálni a gyönyörű. régies írását, de talán csak kedvtelésből
időztem sokat a könyve felett. Amikor az ő receptje szerint sütök,
olyan, mintha megnyílna egy időkapu. Mindig hallom róla a legendákat,
micsoda háziasszony volt, milyen ebédeket, vacsorákat adott, hány félét
sütött egyszerre. Olyankor nagyon sajnálom, hogy mire én nagyobbacska
lettem, ő már idős volt mindehhez, mostanra meg már olyan sok idő
eltelt, mióta elment, hogy alig tudom felidézni az arcát. Pedig nagyon
jól megértenénk egymást, talán büszke lenne rám egy picikét, hogy
mennyire szeretek sütni, és hogy mostanra ez már nem csak a hobbim, de a
hivatásom is lett. Talán örülne neki, milyen sokat van kezembe az a
bizonyos könyv, és talán feljönne hozzánk egyszer-egyszer egy teára,
hogy megnézze, mennyire takaros is a háztartás. Nagyon jó lenne. Igazán
jó...
Mimi mama diótortája:
A piskótához:
8 tojás fehérje
8 tojás sárgája
16 dkg cukor
20 dkg darált dió
1 csomag vaníliás cukor
1 mk vanília kivonat
6 evőkanál zsemlemorzsa
A krémhez:
15 dkg vaj
20 dkg darált dió
10-12 dkg porcukor
1-2 tk rum
1-2 evőkanál zsemlemorzsa
kevés meleg tej
A mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
3 dkg vaj
1 dl tej
Elkészítés:
A
tojások sárgáját fehéredésig verjük fel a cukorral. A fehérjékből egy
csipet sóval jó kemény habot készítünk. A tojásos masszához adjuk a
diót, majd az összes többi hozzávalót, végül fellazítjuk a felvert
fehérje habbal. Két sütőlemezt béleljünk ki sütőpapírral, majd
rajzoljunk ceruzával körbe egy közepes tortaformát rajtuk. Kenjük ki a
rajz mentén a tésztánkat (tehát 2 db lesz) de egy kicsit lógjon túl a
massza a körön, hogyha megsült, könnyebben ki lehessen vágni a torta
formával, és a maradék, kissé szárat széleket leszedni róla. Toljuk 180
fokos sütőbe, és süssük 15-20 percig, de ellenőrizzük tűpróbával.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd ahogy fentebb említettem, a
tortakarimával vágjuk le a széleit, hogy szép, egyenletes köröket
kapjunk. (Aki nem szeretne a lapra kenegetéssel bajlódni, az sütheti
egyben is a masszát egy tortaformában, és a végén egyszerűen ketté vágja
azt. Ennek az az egyetlen veszélye, hogy nem lesz teljesen egyforma a
két lap, és hogy kicsit fel púposodik a teteje, de ezzel e módszerrel is
működik).
A krémhez a puha vajat habosítsuk ki a porcukorral, majd keverjük tovább a dióval. Adjunk hozzá minden további hozzávalót, kivéve a tejet, azt csak fokozatosan, hogy ne áztassuk el a krémet. Éppen csak hogy annyi kell, hogy lágy legyen a krém, de ne folyós. Egyébként a vaj, mikor majd kezd vissza dermedni, be fogja húzni a krémet, szóval pánikra nincs ok. A krémet a két torta lap közé rétegezzük, szépen elegyengetjük, jöhet rá a felső lap, majd a vajjal és tejjel gőz fölött megolvasztott csokoládémázzal hanyagul beborítjuk.
A krémhez a puha vajat habosítsuk ki a porcukorral, majd keverjük tovább a dióval. Adjunk hozzá minden további hozzávalót, kivéve a tejet, azt csak fokozatosan, hogy ne áztassuk el a krémet. Éppen csak hogy annyi kell, hogy lágy legyen a krém, de ne folyós. Egyébként a vaj, mikor majd kezd vissza dermedni, be fogja húzni a krémet, szóval pánikra nincs ok. A krémet a két torta lap közé rétegezzük, szépen elegyengetjük, jöhet rá a felső lap, majd a vajjal és tejjel gőz fölött megolvasztott csokoládémázzal hanyagul beborítjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése