Bajnokok reggelije
Elkezdődött nálam a befőzési láz, és ez azzal jár, hogy két napig vödrökkel a kezemben addig járom a kertet, amíg az utolsó szem gyümölcsöt is sikerült levadászni. Most a meggyfán volt a sor. Ez az első nyár, amikor időben le tudtunk jutni a balatoni házba, már ami a gyümölcs érettségét illeti. Volt amikor még olyan savanyú volt az itt létünkkor, hogy édesebb volt citromba harapni, máskor már mind lehullott vagy a seregélyek martalékává lett. Most akadt termés bőven, és abból mind vörösboros meggylekvár lett. Mellé pedig házi foszlós briós készült.
A
lekvár készítés nem egy fáklyás menet, 2 nap simán elmegy vele. A leszedett
gyümölcsöt érdemes pár órára vízbe áztatni, ez nem csak a mosás miatt fontos,
de ha volt benne kukac, akkor azok ilyenkor kimásznak. Aztán jön a magozás és a
válogatás. Csak ép szemeket használjunk, nem érdemes mást bele rakni. Utána
mérjük le a mag nélküli gyümölcs súlyát, szedjük át abba a lábasba, amiben főni
fog, és szórjuk meg 2-3 marék cukorral. Ezzel hagyjuk állni kicsit, akár egy
órát is, hogy ki tudjon engedni a leve. Adddig összemérhetjük a hozzávalókat.
Én 1 kg gyümölcshöz fél kg cukrot vettem, és ezekhez az arányokhoz való befőző
port dzsemekhez. Már minden boltban lehet kapni valamilyen készítményt, amiben
egyszerre benne van a zselésítő anyag, a tartósítószer (sajnos valamennyi kell,
hogy ne romoljon meg) és így nem kell egy napig dunsztolni a kész lekvárokat. A
száraz vörösborból kilónként 1 dl az arány, valamint 1 vaníliás cukor és 1
kiskanál őrőlt fahéj. Közben nézzük meg a lecurkozott meggyet, és öntsük le a
levét.
A lecsöpögtetett gyümlcsöhöz öntsük hozzá az összes hozzávalót, és
tegyük fel főni nagy lángra. Hagyjuk pár percig lobogni, aztán zárjuk el alatta
a tüzet. Egy szita segítségével vegyünk ki a teljes mennyiséghez képest kb
egyharmadnyi meggyet, a többit pedig még forrón egy botmixerrel turmixoljuk le.
Most jöhet bele vissza az kiszedett meggy, keverjük el. Tiszta befőttes
üvegekbe töltsük őket a peremig, jól szorítsuk rá a tetejüket, és legalább 5
percre állítsuk fejtetőre őket, majd hirtelen vissza. 24 óra elteltével már
tökéletes állaga lesz, de csak akkor tegyük hűvös helyre, ha teljesen kihűltek.
A
brióshoz a langyos, cukros tejben futassuk fel az élesztőt. A lisztet szitáljuk
egy tálba, jöhet bele a tojás, a cukor, a vaj, a tejföl és a felfutott élesztős
tej. Hólyagosra dagasszuk ki, és letakarva, meleg helyen kelesszük a
kétszeresére kb fél óra alatt. Ha megkelt, akkor szedjük 6 darabra, és azokat
is felezzük. Sodorjuk 12 szálat, és kettesével tegyük őket egymásra, mint egy
plusz jel lenne. Az alsó és a felső szárat csavarjuk meg, aztán fonjuk be alá a
másik kettő szálat. De nyugodtan formázza mindenki olyanra, amilyenre szeretné.
Kenjük le egész tojással, kelesszük még 15 percet, újra tojásozzuk le, aztán
mehet 180 fokos előmelegített sütőbe kb 15-20 percre.
Tapasztalataim szerint a tojás elég hamar megég, ezért egy olajjal lekent
alufóliát tegyünk rájuk a sütés első felében, aztán anélkül fejezzük be. Nem
akarok ömlengeni, de a friss briósokat enni még langyosan, kevés vajjal és a
házi meggylekvárral olyan gasztronómiai élmény volt, amit eddig semmi sem közelített
meg. Éljen a befőzés!
Vörösboros meggylekvár – Hozzávalók 1 adaghoz:
·
fél kg cukor (plusz 2-3 marék a leszóráshoz)
·
1 vaníliás cukor
·
1 kiskanál őrőlt fahéj
·
1 dl száraz vörösbor
·
1 csomag lekvárokhoz való fix készítmény
Foszlós briós – Hozzávalók:
·
fél kg finomliszt
·
1 dl tej
·
2,5 dkg élesztő
·
6 dkg puha vaj
·
1 egész tojás és 1 tojás sárgája
·
1 evőkanál tejföl
·
1 felvert tojás a tetejére
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése