Húsvéti hatos fonás
Nincs
húsvéti terített asztal egy gyönyörűen megfont, kissé édes és sós, foszlós
kalács nélkül. Ez vitathatatlan. Az ünnepi kései reggelik, piknikek, estebédek
alatt előkerülő főtt tojás, sonka, torma és zöldségek méltó körete. Nagyon
ajánlom, hogy készítse el mindenki otthon a családja számára ezt az egyszerű
kelt tésztát, mert már most roskadoznak a nagyáruházak polcai az
előrecsomagolt, tartós kalácsoktól, amik 1-2 hetesek lesznek, mire tányérra
kerülnek.
Be kell
valljam, mielőtt nem végeztem el a pék-cukrász képzést, nagyon bénán formáztam
a kalácsot. Egy copfot képzeltem magam elé, amit három szálból fonok meg. Na,
ez nem működik a tésztáknál, mert lapos lesz, összeesik és kiszárad. Kivétel,
ha formában sütjük meg, akkor viszont túl szögletes lesz a formája. Szóval a
képzésen szépen megtudtam, hogy a sütőüzemekben 4-es és 6-os fonással készítik
a kalácsokat, így a páros szálak szépen kitartják a tészta súlyát.
Először
szitáljuk egy tálba a lisztet, és melegítsük meg a tejet egy kanál cukorral.
Csináljunk egy gödröt a liszt közepére, öntsük bele a meleg tejet, morzsoljuk
rá az élesztőt, hintsük be egy kevés liszttel és takarjuk le. Ha felfutott az
élesztő, akkor adjuk hozzá a tojást, tejszínt, vajat, sót és a maradék cukrot.
Kezdjük el dagasztani a tésztát, és addig gyúrjuk, amíg szép sima nem lesz a
felülete. Most több részletben megkelesztjük a tésztát - kétszer húsz percig. A
két pihentetés között gyúrjuk át. Ha letelt az idő, vegyük 6 egyenlő részre és
sodorjunk belőle egyenlő szálakat. Most jön a fonás. A 3-3 szálat fogjuk össze
felül. Tegyük keresztbe a kezünket, a ballal a jobb szélső szálat fogjuk, a
jobbal a bal szélsőt. Váltott kézzel dolgozunk, az egyik kéz mindig a levegőben
tartja az éppen nem futó szálat. Mindig a külső fonatot helyezzük legbelülre,
és folyamatosan haladunk kívülről befelé. Talán ez most így bonyolultnak tűnik
leírva, de 1-2 próba után simán menni fog :)
Egy egész
tojással kenjük le, és hagyjuk még húsz percig pihenni, amíg rászárad a tojás.
Akkor újra kenjük le, és toljuk 180 fokos sütőbe 25-30 percre.
Semmiképp se hagyjuk ki, hogy még langyosan egy kevés vajjal megkóstolunk egy
szeletet!
Foszlós
kalács:
- 500 gramm liszt
- 1 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 4 dkg cukor plusz 2 dkg a tejbe
- 1 mokkáskanál só
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 2 dl zsíros tejszín
- 4 dkg puha vaj
- 1 egész tojás a tetejére
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése