Citromos is, mákos is
Volt ez a múlt hétvége, amikor egyszerre számomra 3 kedves embernek is megünnepeltük a születésnapját. Mind a háromnak persze külön torta készült. Ebből az egyik siker darabot mutatom most meg Nektek, mégpedig a citromkrémes máktortát, amit a Föld legkedvesebb anyósának készítettem :)
Annyi volt a kérés, hogy ne legyen se túl édes, se túl tejszínes a torta - ezeknek szerintem sikerült megfelelni. A süti alapja egy mákkal dúsított piskóta tészta. A tojásokat válasszuk szét, majd a sárgákat verjük fehéredésig a cukorral. Ha kész, a puha vajjal habosítsuk tovább a keveréket, adjuk hozzá egy citrom héját, és 2 kanál joghurtot. A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük el a mákkal és a szódabikarbónával. A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük fel. Keverjük el a lisztes keveréket a tojásos keverékkel, majd legvégén lazítsuk fel a fehérjével. Egy 26 cm-es tortaformát sütőpapírral béleljünk ki, simítsuk bele a masszát, majd közepesen meleg sütőben tűpróbáig süssük. Ez olyan fél óra kb, de ha már kezd színt kapni a teteje, akkor nem kell neki sok.
A krémhez a tojásokat, a citromok levét és héját, valamint a cukrot tegyük egy vízgőz feletti lábasba. Kevergessük folyamatosan, amíg nem kezd sűrűsödni. Ha már elérte a megfelelő állagot, akkor vegyük le a gőzről, és keverjük el benne a vajat. Mikor már nem forró, lazítsuk fel a sajtkrémmel. Ez a krém gyakorlatilag ugyanaz mint a francia citromtorta krémje - sajt nélkül. Ezzel a dúsítással viszont elérjük, hogy ne legyen annyira savas, és tömény.
Vágjuk ketté a piskóta lapot, majd a krém egyik felével töltsük meg, a másik felével meg a tetejét burkoljuk. Egy kevés mákkal, és citromhéjjal meghinthetjük. Könnyű, finom, citromos, mákos. Mi kell még?
Citromkrémes máktorta:
- 4 tojás szétválasztva
- 23 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 citrom reszelt héja
- 7 dkg darált mák
- 2 ek joghurt
A krémhez:
- 3 tojás
- 3 citrom leve, reszelt héja
- 10 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- 25 dkg natúr sajtkrém
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése