2014. április 10., csütörtök

Nagyon vajas, nagyon csokis croissant 


Kislány koromban nem voltak nagy igényeim, minden vágyam az volt, hogy otthon is bármikor képes legyek a legkedvesebb ételt előállítani: a vajas corissant. Azóta számtalan pékségben kóstoltam ennek a leveles tésztából készült finomságnak a sós és édes változatait, és igaz, ami igaz: kevés helyen lehet igazán jó croissant kapni. Van, ahol túl sütik, van, ahol még szinte nyers, és a legtöbb hazai boltban nem vajjal, hanem margarinnal készítik, ami nagyon nem mindegy. Mióta már hivatásszerűen gyakorlom a sütést, a leveles tészta sincs elérhetetlen távlatokban itthon. Szeretném leszögezni, hogy egyáltalán nem nehéz corissant sütni. Csak időigényes. Igen, nem az az 5 perces édesség, de megéri a fáradozást. Viszont nagyon jól viseli a tésztája a mélyhűtést, szóval érdemes nagyobb adaggal dolgozni, és egy részét lefagyasztani, mert akkor tényleg bármikor csaphatunk francia hangulatú reggeliket.


  Először  az alap tésztát készítjük el - ebbe fogjuk majd hajtogatni a vajat. Futtassuk fel az éleszőt 1 dl langyos, cukros tejben. A lisztet szitáljuk egy tálba, majd készítsünk elő még 1-2 dl hideg tejet és vizet. Ha jó az élesztő, öntsük a liszthez, jöhet a vaj, a cukor, csipet só. Fokozatosan adagoljuk a vizet és a tejet felváltva a tésztához, miközben gyúrjuk. Nedves, rugalmas állagúnak kell lennie, de nem szabad eláztatni. Ha kész, takarjuk le, és pár percig pihentessük. Közben vegyük elő a vajat. Hidegnek kell lenni, hogy hajtogatás közben ne olvadjon meg rögtön. Emiatt nehéz kicsit bánni vele, úgyhogy a következő trükköt ajánlom: csomagoljuk be a vajat fóliába, majd ütögessük sodrófával, amíg lapos és kezelhető nem lesz.


A tésztát tegyük egy lisztezett deszkára, és csináljunk neki 4 fület. Olyan lesz, mint egy lóhere. Tegyük a közepére a vajat, először a két szemben lévő fület hajtsuk rá, és alá (mintha be akarnánk bugyolálni valamit), majd a másik kettőt is. Most lesz egy kis csomagunk, középen a vajjal. Innentől kezdve a hajtogatás a lényeg. Nyújtsuk ki a tésztánkat hosszába. Elég nagy erő kell hozzá, de próbáljuk meg ne nagyon nyomni a tésztát, nehogy oldalt kiszakadjon és kibugyogjon belőle a vaj. Ha nagyjából homogén, 1 cm vastag tésztát kaptunk, akkor hajtsuk egymásra a két rövidebb oldalát, és tegyük a hűtőbe kb 20. percre.  Minden hajtogatás között ennyit kell kb pihentetni, hogy a vaj vissza tudjon keményedni kicsit.



Ha letelt az idő, vegyük ki a tésztát, nyújtsuk ki a hajtás mentén, ahogy betettük a hűtőbe. Most megint hajtsuk rá a 2 oldalát, és megint pihentetjük. Ezt a műveletet legalább ötször kell eljátszani, hogy eléggé leveles állagot kapjunk, de többször is lehet. Ha kész, még egyszer utoljára nyújtsuk ki, kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg apróra vágott étcsokoládéval. Késsel vágjunk háromszögeket a tésztából, és a csúcsa felé tekerjük fel őket. Helyezzük a kiflicskéket sütőpapíros lemezre, és kenjük le tojássárgájával. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a felületük.Természetesen ha nem akarjuk édességként fogyasztani, akkor ne szórjuk meg csokival, de egy dolog biztos: reggelire, uzsonnára, vagy teljesen indokolatlanul is kiváló döntés ez a habkönnyű croissant.

Csokis-vajas croissant:


  • 45 dkg liszt
  • 1+1,5 dl hideg tej
  • 1,5-2 dl hideg víz
  • 1 teáskanál+6 dkg cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 5 dkg vaj
  • csipet só
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése