2014. április 24., csütörtök

Szülinapos diótorta



Van nekem egy gyönyörű unokatesóm, neki meg 4 szép gyereke, ez a nagymama féle diótorta pedig pont a legkisebbiknek készült. Még az esküvőnkön megfogadtuk, hogy idén nálunk is megünnepeljük Gáspár születésnapját, ő pedig ezt a tortát választotta. Szerintem egyszerű, és visszafogott darab, nagyon szép a maga rusztikusságában. Amikor fellapoztam érte a nagymamám szakácskönyvét, máris felderült az arcom. Egy ideig eltartott, amíg ki tudtam silabizálni a gyönyörű. régies írását, de talán csak kedvtelésből időztem sokat a könyve felett. Amikor az ő receptje szerint sütök, olyan, mintha megnyílna egy időkapu. Mindig hallom róla a legendákat, micsoda háziasszony volt, milyen ebédeket, vacsorákat adott, hány félét sütött egyszerre. Olyankor nagyon sajnálom, hogy mire én nagyobbacska lettem, ő már idős volt mindehhez, mostanra meg már olyan sok idő eltelt, mióta elment, hogy alig tudom felidézni az arcát. Pedig nagyon jól megértenénk egymást, talán büszke lenne rám egy picikét, hogy mennyire szeretek sütni, és hogy mostanra ez már nem csak a hobbim, de a hivatásom is lett. Talán örülne neki, milyen sokat van kezembe az a bizonyos könyv, és talán feljönne hozzánk egyszer-egyszer egy teára, hogy megnézze, mennyire takaros is a háztartás. Nagyon jó lenne. Igazán jó...


Mimi mama diótortája:
A piskótához: 
8 tojás fehérje
8 tojás sárgája
16 dkg cukor
20 dkg darált dió
1 csomag vaníliás cukor
1 mk vanília kivonat
6 evőkanál zsemlemorzsa



A krémhez: 
15 dkg vaj
20 dkg darált dió
10-12  dkg porcukor
1-2 tk rum
1-2 evőkanál zsemlemorzsa
kevés meleg tej

A mázhoz: 
10 dkg étcsokoládé
3 dkg vaj
1 dl tej


 Elkészítés:
A tojások sárgáját fehéredésig verjük fel a cukorral. A fehérjékből egy csipet sóval jó kemény habot készítünk. A tojásos masszához adjuk a diót, majd az összes többi hozzávalót, végül fellazítjuk a felvert fehérje habbal. Két sütőlemezt béleljünk ki sütőpapírral, majd rajzoljunk ceruzával körbe egy közepes tortaformát rajtuk. Kenjük ki a rajz mentén a tésztánkat (tehát 2 db lesz) de egy kicsit lógjon túl a massza a körön, hogyha megsült, könnyebben ki lehessen vágni a torta formával, és a maradék, kissé szárat széleket leszedni róla. Toljuk 180  fokos sütőbe, és süssük 15-20 percig, de ellenőrizzük tűpróbával. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd ahogy fentebb említettem, a tortakarimával vágjuk le a széleit, hogy szép, egyenletes köröket kapjunk. (Aki nem szeretne a lapra kenegetéssel bajlódni, az sütheti egyben is a masszát egy tortaformában, és a végén egyszerűen ketté vágja azt. Ennek az az egyetlen veszélye, hogy nem lesz teljesen egyforma a két lap, és hogy kicsit fel púposodik a teteje, de ezzel e módszerrel is működik).

A krémhez a puha vajat habosítsuk ki a porcukorral, majd keverjük tovább a dióval. Adjunk hozzá minden további hozzávalót, kivéve a tejet, azt csak fokozatosan, hogy ne áztassuk el a krémet. Éppen csak hogy annyi kell, hogy lágy legyen a krém, de ne folyós. Egyébként a vaj, mikor majd kezd vissza dermedni, be fogja húzni a krémet, szóval pánikra nincs ok. A krémet a két torta lap közé rétegezzük, szépen elegyengetjük, jöhet rá a felső lap, majd a vajjal és tejjel gőz fölött megolvasztott csokoládémázzal hanyagul beborítjuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése