2014. június 22., vasárnap

Cseresznyés-tejszínes torta kezdőknek




Igen, olyanoknak is ajánlom, akik sosem sütnek, és félnek a bonyolult dolgoktól, de már unják a kész piskóta lapra halmozott por pudingot és por zselét. Most hirtelen bevillantak régi gyerekzsúrok, ahol az utóbbi műanyag édesség volt mindig a sztár. Mióta rendszeresen sütök, és ez alatt az utóbbi tíz évet értem, mindig készítettem tortát a saját születésnapomra. Idén spontán voltam, és abból alkottam, ami a hűtőben volt, és azt hiszem egyik tortámat sem szerettem még ennyire. Rusztikus, friss, nem túl édes. És ami fontos: egyáltalán nem bonyolult, mégis megállná a helyét, küllemre is akármelyik cukrászdában.




Kezdjük a piskótával. (Nagyon fontos, hogy én most a legkisebb tortaformával, azaz a 18 cm-es átmérőjű alappal dolgoztam, és az arányok is ehhez mértek. Ha valaki nagyobbat szeretne készíteni, kb másfélszeresével kell majd minden alapanyagot felszoroznia.) Szóval a jó piskótatészta alapja a technológia. Egyszer kell megtanulni, és utána már becsukott szemmel is menni fog. Az alapmértékegység az, hogy tojásonként 2 dkg liszt és 2 dkg cukor kerül a keverékbe. A tojások sárgáját üssük bele egy edénybe, és adjuk hozzá a cukor felét. A fehérjét kezdjük el kemény habbá verni. Amikor már úgy érezzük, hogy kezd összeállni, akkor folyamatos keverés közben adagoljuk hozzá a cukor másik felét, és verjük készre a habot. A sárgáját a cukorral szintén habosítsuk ki, legyen fehér és sűrű a massza. Ha kész, akkor kezdjük el fellazítani és beledolgozni egy fakanállal a felvert fehérjét a sárgájába, majd a végén szitáljuk rá a lisztet a keverékre, és szintén óvatosan forgassuk át, hogy homogén legyen. A tortaformánkat béleljük ki sütőpapírral - az oldalát is - és egyengessük el benne a piskóta masszát. Toljuk 180 fokos előmelegített sütőbe, és 15 percig süssük. Utána csináljunk tűpróbát, és ha még nedves a közepe, akkor 5-7 percre rakjuk vissza. Ez most egy keskeny, de magas torta, így sokkal lassabban sül át a közepe, mint egy laposabbnak. Emiatt ne legyen mérvadó az idő, inkább folyamatosan figyeljük, hogy se ne égjen le, se ne szárítsuk ki. A teteje ha egy kicsit megbarnul, akkor már biztosan jó. Hagyjuk kihűlni a tésztát. 



A gyümölcsöt magozzuk ki, és vágjuk félbe. Én most cseresznyét használtam, de lehet bármit, epret, barackot, szilvát. A krémhez a tejszínt verjük kemény habbá. A mascarponét kezdjük el kikeverni, majd csepegtessük hozzá fél citrom levét, és 3-4 evőkanál porcukrot. Az édességet mindenki szabályozhatja saját ízlése szerint. Végül keverjünk el a krémben 1 dkg feloldott zselatint, hogy biztosan megálljon a krém.



Most már csak az összeállítás következik. A kihűlt piskóta tésztát 3 felé vágjuk. Hogy teljesen egyenletes legyen, először kétharmad, egyharmad arányba vágjuk szét, majd végül a nagyobbik lapot félbe. Az alsó tészta réteget helyezzük a kapcsos tortaforma aljára. Rakjuk ki körben a cseresznyékkel úgy, hogy a forma oldalának támaszkodjanak a szemek. A közepére is szórjunk a gyümölcsből. A krém felét rétegezzük az alsó lapra (vigyázzunk, hogy a cseresznyék ne dőljenek el alatta), és helyezzük rá a második szelet piskótát. Ugyanez a művelet következik, most a maradék krémet szép egyenletesen kenjük el, végül helyezzük a torta tetejére a harmadik piskóta lapot. 



Pihentessük a tortát egy pár órát a hűtőben, hogy kellően összeérjenek az ízek, majd csatoljuk le a formát. A tetejére készítsünk rácsos díszt porcukorból - ehhez hurkapálcákat, vagy szívószálakat használhatunk sablonnak. Aki szeretné, sokféleképpen variálhatja ezt az alapreceptet, egy nyári kerti partira így is-úgy is tökéletes lesz! 

Cseresznyés-tejszínes torta:


  • 4 tojás szétválasztva
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 dl zsíros tejszín
  • 8-10  dkg porcukor
  • 1 dkg zselatin
  • fél citrom leve
  • fél kg cseresznye
  • porcukor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése