2014. július 23., szerda

Amerikai palacsintatorony házi meggyszósszal

 


Múltkor befőztem a kertből összes meggyet - készült belőle lekvár, zselé és öntetnek való befőtt, no meg persze egy bejegyzés is az oldalra. Azóta próbálok olyan ételekben gondolkodni, amihez fel tudom használni az idei szüretelést. Ez az amerikai palacsinta pont ilyen, ugyanis eléggé neutrális az íze, így sós és édes körítéssel is el lehet készíteni. Az igazi Amerika fanatikusok leönthetik juharsziruppal és piríthatnak rá bacon szalonnát-  nálunk még  a hagyományosabb vonal érvényesül és édességként fogyasztottuk el. 



A tésztához először a tejet és az egész tojásokat keverjük simára. Ne használjunk robotgépet, csak kézi habverőt, ennek a tésztának ugyanis nem tesz jót, ha túl van erősen van keverve. Jöhet az olvasztott vaj, méz, cukor és a liszt. Nagyjából keverjük el csomómentesre az egészet, és tegyük be a hűtőbe pihentetni 1-2 órára. Mielőtt kisütnénk verjük kemény habbá a többi tojás fehérjét, és forgassuk bele óvatosan a masszába. Ettől levegősebb lesz a tészta. Megfelel egy sima serpenyő is a sütéshez, én rendes palacsintasütőt használtam. Vajazzuk ki kissé az edényt, forrósítsuk fel, majd kb. két evőkanálnyi mennyiséget oszlassunk el egyenletesen, kör formában. Mindkét oldalát 1-1 percig süssük. A vajazást 3-4 palacsinta után megismételhetjük. 




Az öntethez a magozott meggyet (én most saját befőttet használtam) a cukorral tegyük fel a tűzre. Ha friss a meggy, akkor sok levet ereszt, ezt kell majd elforralni róla. Ha befőtt, akkor épp annyi vízzel tegyük fel, ami félig ellepi az egészet, és szintén forraljuk be egy kicsit. Adjunk hozzá kevés fahéjat, és csepp rumot ízesítőnek. Az édes tejfölhöz 2 dl tejfölbe 2 evőkanál porcukrot keverjünk el, és egy citrom reszelt héját is hozzá adhatjuk. Reggelire, ebéd után, vagy csak éjjeli nassoláshoz - bármikor ajánlhatom. 

Amerikai palacsinta:
  • 4 egész tojás
  • 2 tojás fehérje
  • 3 dl tej 
  • 8 dkg olvasztott vaj 
  • 2 evőkanál méz
  • 5 dkg cukor
  • 40  dkg liszt 

Meggyszósz:
  • 35 dkg meggy
  • 15 dkg cukor
  • fahéj
  • 1 mk rum 
  • víz 

Édes tejföl:

  • 2 dl tejföl 
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 citrom reszelt héja 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése