2014. július 20., vasárnap

Egy kis boszorkányság: máglyarakás



Ez az az édesség, amiről 100%-ig a gyerekkorom jut eszembe. Vasárnapi ebédek, lusta délutánok, és egy tepsi, amire mindig rá lehet járni. Nagyjából ettől olyan ellenálhatatlan a máglyarakás, amihez egyébként semmilyen sütési rutin nem szükséges, csak finom alapanyagok. Nekem most a nagynéném szolgáltatta a balatoni kertben termett isteni sárgabarackból befőzött lekvárt, és akadt otthon foszlós kalács is. 


Készítsünk elő mindent. Az almákat mossuk, hámozzuk, majd vékonyan felszeleteljük. Hogy ne barnuljon meg, egy citrom levével lelocsolhatjuk a szeleteket. A tojásokat válasszuk szét. A sárgákat verjük fehéredésig a cukorral. Közben forrósítsuk fel a tejet, és óvatosan, folyamatos keverés mellett adjuk a tojásos masszához (azért fontos a kevergetés, hogy nehogy megsüljön a sárgája a forró folyadékban). A kalácsból vágjunk vékony szeleteket. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra - most már csak az összeállítás következik. 



 Vegyünk elő egy közepes méretű tepsit, és vajazzuk ki. Tegyünk le egy rétegnyi kalácsot úgy, hogy ne maradjon köztük rés. A tojásos-tejes keverékkel öntözzük meg, de ne az egésszel, mert ez a műveletet minden rétegnél meg fogjuk ismételni. A kalácsra jönnek az almaszeletek, arra pedig a finom házi baracklekvár - ezt ne sajnáljuk. Ha kicsit krémesebbre szeretnénk a végeredményt, akkor dobhatunk rá pár vajdarabkát is. Jöhet még egy rakás - kalács, öntet, gyümölcs, lekvár, vaj és ezt addig ismételhetjük, amilyen magas süteményt szeretnénk. Az a lényeg, hogy a legtetejét kalács szeletekkel zárjuk le. ha van otthon egy érett banán, az alma mellé azt is felkarikázhatjuk. Toljuk be a sütőbe és 25-30 percig süssük. Mikor már a vége felé közeledik a sütési idő, vegyük elő a fehérjét, és egy csipet sóval kezdjük el habbá verni. Ha már kezd keményedni, adjuk hozzá két részletben a cukrot, és verjük tovább, amíg teljesen szilárd nem lesz. Vegyük ki a máglyarakást, és egyengessük el a tetején szépen a habot, és további tíz percre rakjuk vissza a sütőbe az egészet, amíg kissé meg nem pirul a teteje. Desszertnek, de akár második fogásnak is megállja a helyét... sőt, mi a kési ebéd után reggelire is ezt fogyasztottuk. Csak legyen mindig kissé langyos, és akkor nem lehet neki ellen állni.

 Máglyarakás: 



  • 0,5 kg kalács
  • 4 db alma
  • 1 banán
  • 1 kis üveg baracklekvár
  • 4 tojás szétválasztva 
  • 5 dkg cukor a sárgájához
  • 5 dkg cukor a fehérjéhez
  • 7 dl tej 
  • kevés vaj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése