2014. július 7., hétfő


Bajnokok reggelije



Elkezdődött nálam a befőzési láz, és ez azzal jár, hogy két napig vödrökkel a kezemben addig járom a kertet, amíg az utolsó szem gyümölcsöt is sikerült levadászni. Most a meggyfán volt a sor. Ez az első nyár, amikor időben le tudtunk jutni a balatoni házba, már ami a gyümölcs érettségét illeti. Volt amikor még olyan savanyú volt az itt létünkkor, hogy édesebb volt citromba harapni, máskor már mind lehullott vagy a seregélyek martalékává lett. Most akadt termés bőven, és abból mind vörösboros meggylekvár lett. Mellé pedig házi foszlós briós készült.

 

A lekvár készítés nem egy fáklyás menet, 2 nap simán elmegy vele. A leszedett gyümölcsöt érdemes pár órára vízbe áztatni, ez nem csak a mosás miatt fontos, de ha volt benne kukac, akkor azok ilyenkor kimásznak. Aztán jön a magozás és a válogatás. Csak ép szemeket használjunk, nem érdemes mást bele rakni. Utána mérjük le a mag nélküli gyümölcs súlyát, szedjük át abba a lábasba, amiben főni fog, és szórjuk meg 2-3 marék cukorral. Ezzel hagyjuk állni kicsit, akár egy órát is, hogy ki tudjon engedni a leve. Adddig összemérhetjük a hozzávalókat. Én 1 kg gyümölcshöz fél kg cukrot vettem, és ezekhez az arányokhoz való befőző port dzsemekhez. Már minden boltban lehet kapni valamilyen készítményt, amiben egyszerre benne van a zselésítő anyag, a tartósítószer (sajnos valamennyi kell, hogy ne romoljon meg) és így nem kell egy napig dunsztolni a kész lekvárokat. A száraz vörösborból kilónként 1 dl az arány, valamint 1 vaníliás cukor és 1 kiskanál őrőlt fahéj. Közben nézzük meg a lecurkozott meggyet, és öntsük le a levét. 



A lecsöpögtetett gyümlcsöhöz öntsük hozzá az összes hozzávalót, és tegyük fel főni nagy lángra. Hagyjuk pár percig lobogni, aztán zárjuk el alatta a tüzet. Egy szita segítségével vegyünk ki a teljes mennyiséghez képest kb egyharmadnyi meggyet, a többit pedig még forrón egy botmixerrel turmixoljuk le. Most jöhet bele vissza az kiszedett meggy, keverjük el. Tiszta befőttes üvegekbe töltsük őket a peremig, jól szorítsuk rá a tetejüket, és legalább 5 percre állítsuk fejtetőre őket, majd hirtelen vissza. 24 óra elteltével már tökéletes állaga lesz, de csak akkor tegyük hűvös helyre, ha teljesen kihűltek. 



A brióshoz a langyos, cukros tejben futassuk fel az élesztőt. A lisztet szitáljuk egy tálba, jöhet bele a tojás, a cukor, a vaj, a tejföl és a felfutott élesztős tej. Hólyagosra dagasszuk ki, és letakarva, meleg helyen kelesszük a kétszeresére kb fél óra alatt. Ha megkelt, akkor szedjük 6 darabra, és azokat is felezzük. Sodorjuk 12 szálat, és kettesével tegyük őket egymásra, mint egy plusz jel lenne. Az alsó és a felső szárat csavarjuk meg, aztán fonjuk be alá a másik kettő szálat. De nyugodtan formázza mindenki olyanra, amilyenre szeretné. Kenjük le egész tojással, kelesszük még 15 percet, újra tojásozzuk le, aztán mehet 180 fokos előmelegített sütőbe kb 15-20 percre. Tapasztalataim szerint a tojás elég hamar megég, ezért egy olajjal lekent alufóliát tegyünk rájuk a sütés első felében, aztán anélkül fejezzük be. Nem akarok ömlengeni, de a friss briósokat enni még langyosan, kevés vajjal és a házi meggylekvárral olyan gasztronómiai élmény volt, amit eddig semmi sem közelített meg. Éljen a befőzés!

Vörösboros meggylekvár – Hozzávalók 1 adaghoz:
·      1,2 kg meggy


·      fél kg cukor (plusz 2-3 marék a leszóráshoz)
·      1 vaníliás cukor
·      1 kiskanál őrőlt fahéj
·      1 dl száraz vörösbor
·      1 csomag lekvárokhoz való fix készítmény

Foszlós briós – Hozzávalók:
·      fél kg finomliszt
·      1 dl tej
·      2,5 dkg élesztő
·      4 dkg cukor – plusz 2 dkg az élesztő felfuttatásához
·      6 dkg puha vaj
·      1 egész tojás és 1 tojás sárgája
·      1 evőkanál tejföl
·      1 felvert tojás a tetejére


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése