2014. július 14., hétfő

Mi szem-szájnak ingere


Vagyis nemcsak szép, finom is ez a málnás csokimousse torta. Csupa kiváló alapanyag van benne:  vajas piskóta lapok, rengeteg gyümölcs és persze sok-sok csoki. Nem lepek meg senkit vele, ha elárulom: születésnapra készült ez az édesség, méghozzá három komoly férfiember ünneplésére. 



Aki követte az eddigi bejegyzéseket, és nem most fog először sütni süteményt, annak bátran ajánlom az elkészítését, mert bár nem annyira bonyolult, a sok kis pepecs részletben könnyű elveszni. 



Elsőnek a tésztalapoknak álljunk neki. A puha vajat habosítsuk ki a cukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat is és folytassuk tovább. A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük el a kakaóporral, majd kanalanként adjuk a tojásos-vajas masszához. Egy elég masszív, sűrű állagú krémet fogunk kapni. Vegyünk elő két sütőlemezt és béleljük ki sütőpapírral. Rajzoljunk körbe egy akkora tortaformát, amekkorában majd össze szeretnénk állítani a tortát (én most 26-cm átmérőjűt használtam). Vegyük ketté a tésztát, és egy habkártya segítségével egyenletesen oszlassuk el a masszát a rajzolt körök mentén. 180 fokos sütőben kb. negyed óra kell neki, de csináljunk tűpróbát, és amint elég szilárd a közepe, vegyük ki, különben kiszárad. 



A lekvárhoz a málnát és a cukrot tegyük fel közepes lángon főzni. Amikor már levet enged, akkor magasabbra kapcsolhatjuk a tüzet alatta, és forrásig hevíthetjük. Közben a zselatint áztassuk hideg vízbe, és amikor már kezd bugyborékolni a főzet, akkor egy merőkanállal szedjünk rá a zselatinra, hogy feloldódjon, majd öntsük az egészet a lekvárhoz. Kicsit még forraljuk, majd tegyük félre hűlni. 



A mousse-t gőz fölött fogjuk elkészíteni, ehhez tegyünk fel egy lábas vizet forrni, majd egy másik lábasba mérjük ki a tejet és a tojássárgákat. Folyamatos kevergetés mellett kb 70  fokig hevítsük a keveréket, majd tördeljük bele a kétféle csokoládét. Ezután átrakhatjuk a gőzről a tűzre az edényt, és addig kevergessük, amíg teljesen el nem olvad benne a csoki. Ezt is tegyük félre hűlni. Áztassunk be 2 kiskanál zselatint, majd melegítsük fel. Verjünk kemény habbá 2 dl zsíros tejszínt, és forgassuk bele a már kihűlt csokis masszát, végül csöpögtessük bele a feloldott zselatint. 



Most jön az összeállítás. Az egyik tésztalapot helyezzük a kapcsos tortaformánk aljába. Kenjük meg a lapot a málna lekvárral, majd öntsük bele a mousse-t. Jöhet a tetejére a második tésztalap, és azt is kenjük meg bőven a lekvárral. Tegyük hűtőbe az egészet pár órára, hogy szépen megdermedjen. Tálalás előtt csatoljuk le a formát, és a torta magasságával megegyező méretű rolettikkel díszítsük az oldalát. Én szóltam, hogy nem egyszerű, az íze viszont mesés, és mint fentebb említettem, a férfiaknál is osztatlan sikert aratott. 

Málnás-csokimousse torta:
Hozzávalók a tésztalaphoz: 
  • 4 darab tojás
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg kakaópor
  • 12 dkg vaj
Hozzávalók a lekvárhoz:

  • fél kg málna
  • 15 dkg cukor
  • 1 teáskanál zselatin 
 Hozzávalók a mousse-hoz:
  •   1,2 dl tej 
  •   2 tojássárgája
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  •   2 dl zsíros tejszín
  • 2 teáskanál zselatin

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése