2014. augusztus 17., vasárnap

Pavlova torta 


Kevés ilyen előkelő hangzású sütemény van, melynek névadója ráadásul egy törékeny balerina, Anna Pavlova volt. A torta származása körül elég sok vitás kérdés van, ezzel most senkit sem untatnék, legyen elég annyi, hogy a Pavlova-torta Ausztrália, de még inkább Új-Zéland nemzeti desszertje - és tulajdonképpen egy hatalmas habcsók, minden földi jóval megpakolva. Amilyen egyszerűnek hangzik, olyan kényes elkészíteni, hogy az alap kívül kemény, belül viszont puha, krémes maradjon. Ez a recept az eredeti, bárhol megtekinthető változat, semmit sem változtattam rajta.


A jó tojásfehérje hab titka, hogy a tojásoknak szobahőmérsékletűeknek kell lenniük, úgyhogy elkészítés előtt már egy félórával-órával előbb ki lehet venni a hűtőből. 1 fehérjéhez kb. 4 evőkanál cukor dukál, szóval aki nem szereti a tömény édeset, az inkább ne is próbálkozzon ezzel a desszerttel. Válasszuk szét a tojásokat, mérjük ki a cukrot, készítsük oda az ecetet, és a vanília kivonatot, melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Kezdjük el verni a fehérjéket az ecettel, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot is keverés közben. Sűrű, krémes állagúnak kell lennie, ami ha megmozgatjuk az edényt, akkor is egy helyben marad. Most jöhet a vanília, végül szitáljuk rá a keményítőt, és egy habkártyával óvatosan forgassuk át az egészet. A sütő hőfokát vegyük le 120 fokra, és kapcsoljuk be a légkeverést. A masszát egy sütőpapíros lemezre kanalazzuk át, és kb egy akkora átmérőjű kört formázzunk belőle, mint egy közepes méretű torta. A széleit igazítsuk magasabbra, a közepét meg alacsonyabbra, hogy szépen el tudjuk rajta oszlatni majd a tölteléket. Most mehet a sütőbe 40 percre. Az idő erősen sütő függő, ezért én azt tanácsolom, fél óra után mindenki nézzen rá a tortára. Ha már kicsit rózsaszínes, és ha megpiszkáljuk, simán elválik a sütőpapírtól az alja, akkor kész, ne is süssük tovább, mert kiszárad. Van akinek viszont kisebb teljesítményű a sütője, és csak egy óra alatt lesz kész a habcsók. El kell találni a megfelelő állagot, mert ha nem sül meg eléggé, szétesik, ha túl sütjük, akkor pedig lehetetlen lesz felvágni. Nekem negyven perc pont elég volt, utána pedig rögtön levettem a forró lemeztől, és egy rácson hűtöttem ki, mert a maradék hőtől tovább keményedett volna. Kicsit össze fog esni, de ha jól dolgoztunk, akkor nem lesz nagy változás. 



Miközben hűl a torta, verjük fel a tejszínhabot. Hideg, 35%-os zsírtartalmú tejszínt válasszunk. A felvert habot szépen oszlassuk el a habcsók közepén. Most jöhet a gyümölcs - bármi, aminek szezonja van, ezt nem győzöm hangsúlyozni. Most a szilva a sláger, mossuk, és rusztikusan kockázzuk fel. Aki fokozni akarja az élvezeteket, az nyugodtan olvasszon fel egy tábla jó minőségű étcsokoládét egy kevés tejszínnel, és locsolja meg vele az egész tortát. Én most maradtam a gyümölcsöknél. Már korábban készítettem a szörphöz hasonló állagú meggyszószt, direkt öntetnek. Ezzel öntöttem nyakon a tortát, ami színben és ízben is remekül harmonizált a szilvával. Az alapot hagyhatjuk kicsit száradni akár egy fél napot, vagy azonnal is szervírozhatjuk, a lényeg, hogy ne tegyük semmiképp se hűtőbe, mert a lecsapódó párától azonnal megpuhul, és gumi szerű lesz. Nálunk egy nagyszerű vacsora ékköve volt ez a torta, másoknak is különleges alkalmakra ajánlom, jó szívvel :) 



Pavlova torta: 
  • 4 nagy tojásfehérje
  • 1 csésze (240 ml) porcukor
  • 1tk almaecet
  • 1mk vanília kivonat
  • 1 tk kukoricakeményítő 
  • 2 dl zsíros tejszín
  • kb fél kg szilva
  • 1 dl gyümölcsös öntet

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése