2014. október 18., szombat

Csokis-vaníliás profiterol 


Még Rómában ettem először profiterolt, ami első osztályú volt. Nem hiszem, hogy teljesen reprodukálható az élmény otthon, már csak a Colosseum hiánya miatt is, de aki egy kis olasz hangulatra vágyik, az nyugodtan álljon neki. Ennek az édességnek az alapja az égetett tészta, amit mi leggyakrabban képviselőfánk formájában fogyasztunk. A profiterol töltése, az íz és a mennyiségek kiválasztása már teljesen szubjektív. Van, aki teljesen beborítja öntettel, van, aki csak épphogy leönti, van, aki főzőtt csokikrémet készít, és van, aki fagyival tölti meg. Bármelyik variáció kiváló. 



Az égetett tésztával kezdünk. Az elkészítése nem bonyolult, kezdők számára viszont tartogat néhány buktatót. Mérjük ki egy lábasba a vizet, vajat és sót. Forraljuk fel a keveréket. Ekkor szitáljuk bele a lisztet, folyamatosan kevergetve, hogy ne csomósodjon össze. Most jön a resztelés. Ez gyakorlatilag a tészta pirítását jelenti, magas hőfokon. Akkor lesz jó az állaga, amikor felhólyagosodik kissé, és sercegő hangot ad ki. Akkor zárjuk el a tüzet, és borítsuk ki a tésztát  egy hideg tányérra. Addig kell hűteni, amíg már könnyedén hozzá tudunk érni, nem csíp. Erre a folyamatra azért van szükség, mert a tojásokat csak a lehűlt tésztához adhatjuk hozzá, különben megsülnének. Mikor már megfelelő a hőmérséklete a tésztának, tegyük vissza a lábasba, és egyenként keverjük el benne a tojásokat. Csak akkor üssük bele a következőt, amikor az előző már teljesen elkeveredett benne. Rugalmas, homogén masszát kell kapnunk. Ha kész, simacsöves nyomózsákba töltve, sütőpapíros lemezre kis köröket nyomjunk egymástól nem túl nagy távolságra. 220 fokos sütőbe tolva addig süssük őket, amíg meg nem emelkednek és szép aranybarna színt nem kapnak. Segíthetjük a sülési folyamatot, ha a sütő aljába egy vízzel teli edényt helyezünk, a gőz így még jobban megemeli majd a tésztát. Ha kész, azonnal vegyük ki őket, és egy késsel szúrjuk meg mindegyiket, hogy a forró gőz távozni tudjon a fánkocskákból.




A vaníliás krémhez a tojássárgákat, a cukrot és a lisztet alaposan keverjük el egy lábasban, majd tegyük fel a tűzre. Ezzel párhuzamosan egy másik edénybe tegyük fel melegedni a tejet. Ha már forr, öntsük a tojásos masszához, és addig főzzük, amíg puding sűrűségű nem lesz. Közben verjünk fel kemény habbá 2 dl tejszínt. A kihűlt krémet lazítsuk fel a tejszínnel, majd egy nyomózsák segítségével töltsük meg a fánkocskák belsejét. A csokoládé krémhez gőz fölött olvassuk össze a tejszínt, a csokit és a vajat, majd még forrón öntsük vele nyakon a tésztát. Melegen, és hidegen is isteni. 

Csokis-vaníliás profiterol:   

A tésztához:
25 dkg víz
10 dkg vaj 
15 dkg liszt 
2 mk só
4 egész tojás ( ha nagyobb, elég 3 is)
A vaníliás krémhez:
2 tojás sárgája
4 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt
4 dl tej 
A csokoládé öntethez:
20 dkg étcsoki
5 dkg vaj 
1,5 dl tejszín












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése