2014. október 5., vasárnap

Egy kis melegség az őszre: csupa csoki torta 




Múlt hét óta elég barátságtalan az időjárás, sok eső, 15 fokok. Sokkal jobban szeretem a szűrt napsütéses, sárga avarban sétálós őszt. Azért még remélem, ilyenben is lesz részünk, de addig is hűvösebb napokon sokat segít egy langyos csokitorta. Elég gyorsan készen van, és annyira tökéletesen tömény, hogy semmi mást nem kívánunk hozzá, maximum egy kevés tejszínhabot.



Ezt a süteményt szoktam kisebb és nagyobb formában sütni, attól függ, hogyan szeretném tálalni. Ha nagyobb, 24 centiméteres formában sütöm, akkor laposabb lesz, kevésbé tömény. Olyankor valamilyen tejszínes, mondjuk mascarponés krémmel kenem le a tetejét, és gyümölccsel megszórom. Ha a kisebb, 18 centiméteres formában készül, akkor önmagában fogyasztjuk, hiszen sokkal koncentráltabbak az ízek.  Most az utóbbi verzió került az asztalra. 



A csokit és a vajat gőz fölött olvasszuk fel. Nem kell túl melegíteni, elég ha éppen már folyós, és össze lehet keverni. Akkor zárjuk el a víz alatt a tüzet, és hagyjuk rajta a csokis vajat. A tojássárgákat verjük fehéredésig a cukorral. Jöhet bele a fahéj, és egy teáskanál vanília kivonat. A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. Lazítsuk fel a sárgájás keveréket a fehérjével, majd jöhet bele a csokis vaj. Legvégül szitáljuk bele a tésztába a lisztet. A masszát sütőpapírral kibélelt formába kanalazzuk bele, és egyengessük el. 190 fokos sütőben 40-45 perc kell neki, de ellenőrizzük az állagát tűpróbával. Aki a nagyobb formában süti a tortát, akkor 25-30 perc is elég a tésztának. Mikor kész, rácson hűtsük ki, kevés porcukorral szórjuk meg, és natúr tejszínhabbal kínáljuk. 



Csupa csoki torta:
  • 25 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 15 dkg vaj
  • 5 tojás szétválasztva
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • 1 teáskanál vanília kivonat 
  • fahéj
  • csipet só 
  • 2 dl zsíros tejszín a tetejére, habbá verve 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése