2015. április 4., szombat


Húsvéti hatos fonás  

 



Nincs húsvéti terített asztal egy gyönyörűen megfont, kissé édes és sós, foszlós kalács nélkül. Ez vitathatatlan. Az ünnepi kései reggelik, piknikek, estebédek alatt előkerülő főtt tojás, sonka, torma és zöldségek méltó körete. Nagyon ajánlom, hogy készítse el mindenki otthon a családja számára ezt az egyszerű kelt tésztát, mert már most roskadoznak a nagyáruházak polcai az előrecsomagolt, tartós kalácsoktól, amik 1-2 hetesek lesznek, mire tányérra kerülnek. 




Be kell valljam, mielőtt nem végeztem el a pék-cukrász képzést, nagyon bénán formáztam a kalácsot. Egy copfot képzeltem magam elé, amit három szálból fonok meg. Na, ez nem működik a tésztáknál, mert lapos lesz, összeesik és kiszárad. Kivétel, ha formában sütjük meg, akkor viszont túl szögletes lesz a formája. Szóval a képzésen szépen megtudtam, hogy a sütőüzemekben 4-es és 6-os fonással készítik a kalácsokat, így a páros szálak szépen kitartják a tészta súlyát. 


 
Először szitáljuk egy tálba a lisztet, és melegítsük meg a tejet egy kanál cukorral. Csináljunk egy gödröt a liszt közepére, öntsük bele a meleg tejet, morzsoljuk rá az élesztőt, hintsük be egy kevés liszttel és takarjuk le. Ha felfutott az élesztő, akkor adjuk hozzá a tojást, tejszínt, vajat, sót és a maradék cukrot. Kezdjük el dagasztani a tésztát, és addig gyúrjuk, amíg szép sima nem lesz a felülete. Most több részletben megkelesztjük a tésztát - kétszer húsz percig. A két pihentetés között gyúrjuk át. Ha letelt az idő, vegyük 6 egyenlő részre és sodorjunk belőle egyenlő szálakat. Most jön a fonás. A 3-3 szálat fogjuk össze felül. Tegyük keresztbe a kezünket, a ballal a jobb szélső szálat fogjuk, a jobbal a bal szélsőt. Váltott kézzel dolgozunk, az egyik kéz mindig a levegőben tartja az éppen nem futó szálat. Mindig a külső fonatot helyezzük legbelülre, és folyamatosan haladunk kívülről befelé. Talán ez most így bonyolultnak tűnik leírva, de 1-2 próba után simán menni fog :) 




Egy egész tojással kenjük le, és hagyjuk még húsz percig pihenni, amíg rászárad a tojás. Akkor újra kenjük le, és toljuk 180  fokos sütőbe 25-30  percre. Semmiképp se hagyjuk ki, hogy még langyosan egy kevés vajjal megkóstolunk egy szeletet!




Foszlós kalács: 


  • 500 gramm liszt
  • 1 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő 
  • 4 dkg cukor plusz 2 dkg a tejbe
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 2 dl zsíros tejszín
  • 4 dkg puha vaj 
  • 1 egész tojás a tetejére



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése