2015. április 6., hétfő

Húsvéti májpástétom

Hogy legyen mit a kalácsra kenni 



A mi családunk húsvétkor inkább a laza, ráérős étkezéseket preferálja, és ilyenkor több a hidegkonyhai étel is. Hogy ne csak főtt tojást együnk sonkával a végtelenségig, bevezettem még egy fogást választékbővítésnek, ami passzol a kalácshoz is. Ez a nyúlmáj pástétom minden ízében belesimul a húsvéti menüsorba, ráadásul gyorsan és egyszerűen elkészíthető. 



5 dkg vajon dinszteljük meg a finomra vágott vöröshagymát, aztán dobjuk rá a májat. Addig főzzük fedő alatt, alacsony lángon, amíg teljesen meg nem puhul. Ha kész, tegyük egy tálba, adjunk hozzá még 5 dkg vajat, 1-1,5 dl zsíros tejszínt, sót, borsot, majorannát, egy kevés őrölt szegfűszeget, egy kupaknyi szilva pálinkát és turmixoljuk az egésze össze. Teljesen homogén masszát kell kapnunk. Vegyünk elő egy hosszúkás formát, és béleljük ki fóliával úgy, hogy lógjon ki a szélein. Egyengessük bele a formába a pástétomot, szépen rétegezzük, hogy a levegőt teljesen kiszorítsuk belőle. Simítsuk rá a tetejére a kilógó fóliát, és tegyük 1 órára a mélyhűtőbe. Azért kell neki ilyen hideg, hogy rendesen tudjuk vágni - utána már a sima hűtőben tároljuk. Tálalás előtt újhagymával és retekkel szórjuk meg. 


Nyúlmáj pástétom:


  • 0.5 kg pecsenye nyúlmáj 
  • 10 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1.5 dl zsíros tejszín
  • 0.1 dl szilva pálinka
  • bors
  • majoranna
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése