2014. március 24., hétfő

Gyorsétterem otthon - 1. rész 


Nem végeztem reprezentatív kutatást, de majdnem biztos vagyok benne, hogy a 3 leggyakoribb étel, amit akár egy 4. kategóriás falodában is szívesen majszolunk el: a gyros, a pizza és a hamburger. Nyilván van az a hely és idő, amikor nem fér bele a napi programba a főzőcskézés, mégis minden más alkalomra erősen ajánlom, hogy magatok készítsétek el ezeket a fogásokat, mert sokkal olcsóbbak, és ami még fontosabb, sokkal egészségesebbek, mint a bolti verziói. Arra gondoltam, sorra veszem hétről hétre majd a leggyakrabban házhoz rendelt és/vagy helyben elfogyasztott gyorséttermi ételeket, és meglátjátok mennyivel kiadósabb és ínycsiklandóbb adagok lesznek a tányéron!


Az első szereplő, a nem ok nélkül népszerű hamburger. Kicsit cizellálva a dolgot: hamburger házi buciban, avokádó krémmel, retek salátával és termetes, szaftos hússal. Azt már most leszögezném, hogy ha valaki nem érez magában elég erőt a házi buci elkészítéséhez, az nyugodtan kihagyhatja ezt a lépést, akkor is ér a dolog! Aki viszont ráér és szeret ilyesmivel pepecselni, az kezdje a tészta begyúrásával a főzési műveletet, annak úgyis állnia kell egy keveset.

Kb. 1 dl tejet 1 kiskanál cukorral melegítsünk meg, majd morzsoljunk el benne 1,5 dkg élesztőt. Várjuk meg amíg felfut. Közben egy tálba szitáljuk bele a lisztet, olvasszuk meg a vajat, és mérjük ki a hozzávalókat. Ha az élesztő felfutott, akkor mehet a liszthez, meg a tojás, a só, a cukor, a vaj és egy kis sütőpor. 1-2 dl langyos tejet készítsünk elő, mielőtt elkezdjük gyúrni a tésztát, mert előre nem lehet tudni, mennyit vesz fel, viszont egyszerre semmiképp se adjuk hozzá, mert elázhat a massza. Dagasszuk addig, amíg kellően rugalmas tésztát nem kapunk, akkor takarjuk le egy tiszta konyharuhával és kelesszük legalább 1 órán át. 

Közben neki állhatunk a töltelékeknek. 2 közepes méretű, érett avokádóra lesz szükségünk. Vágjuk őket ketté, szedjük ki a magokat, és egy kiskanállal kaparjuk ki a húsukat. Jöhet bele egy zúzott fokhagyma, 1 kiskanál almaecet (vagy egy kevés citromlé is jó), 1 kiskanál mustár, só, bors, és egy kevés extra szűz olívaolaj. Pürésítsük le egy botmixerrel, és közben folyamatosan kóstolgassuk, elég sós-e, elég fűszeres-e a saját ízlésünknek. Tegyük hűtőbe felhasználásig. Nem kell megijedni, ha nem azonnal használjuk fel az avokádót, megbarnulhat a teteje. Ez nem jelent semmit, nem lesz rossz íze, vagy ilyesmi, ha zavar valakit, keverje fel a masszát, és akkor megint élénk zöld lesz. Jöhet a retek. Kb 3-4 darabot vékony karikákra gyaluljunk, adjunk hozzá fél dl almaecetet, és egy kevés sót. Ha nagyon savanyú, akkor egy kiskanál cukorral édesíthetjük. Egy fej lilahagymát közben félfőre karikázzunk fel, és nagyon enyhén sózzuk le (de nem szükséges).

A húspogácsához fél kg marhahúsra lesz szükségünk. Tegyük egy üveg tálba (azt a legkönnyebb kitisztítani a nyers hús után, eltérően a fa, vagy műanyag társaitól). Reszeljünk bele egy vöröshagymát, üssünk bele egy tojást, sózzuk és borsozzuk. Jöhet bele egy evőkanál ketchup és egy kiskanál chili szósz. Gyúrjuk össze, majd vizes kézzel formázzunk belőle kb. 5 centiméter átmérőjű pogácsákat. Ebből az adagból 5-6 darab jön ki. Egy serpenyőben forrósítsunk egy kanál olajat, és kezdjük el sütni a pogácsákat. 2 percenként forgassuk őket, és közben állítsunk a hőfokon ha kell, nehogy megégjen az alja. Én most közepesre sütöttem őket, a közepe kicsit rózsaszín volt, de át lehet sütni teljesen is.

Miközben sülnek a húsok, vegyük elő a tésztát. Formázzunk belőle 4 egyforma golyót, tegyük sütőpapírozott lemezre, és egy tojással kenjük le őket. Kb. 180-200  fokon negyed órát süssük. Akkor jó, ha már szép színt kapott a külseje. Mostanra már csak a hamburger összeállítása maradt - ez a legjobb rész szerintem. Vágjuk el a bucikat, de ne félbe, hanem 2/3-ad 1/3-ad arányban, úgy, hogy az alja rész legyen nagyobb. Kenjük meg a tésztát az avokádó krémmel, arra jöhet a lilahagyma, arra a húspogácsa, arra a retek saláta, végül a hamburger kalapja. Majd meglátjátok micsoda harmóniában vannak az ízek egyetlen falatban. És akkor a piszkos anyagiak. Mindennel együtt a 4 adag étel hozzávalói kb. 1500 forintba kerültek. Ennyi pénzből egy menüt lehetne kapni a sárga betűs gyorsétteremben. Na, meggyőztelek titeket? A recept itt is elérhető: http://www.stylemagazin.hu/hir/Gyorsetterem-otthon-1-resz/10120/

Hozzávalók a bucikhoz: 
           26 dkg liszt
•          1,5 dkg élesztő
•          1 teáskanál só
•          3 dkg vaj (olvasztott)
•          2,5 dkg cukor
•          1 tojás
•          1 dl +1,5 dl tej
•          1 tojás a kenéshez

A húspogácsához:
•          fél kg marhahús
•          1 fej vöröshagyma (reszelve)
•          só, bors
•          1 evőkanál ketchup
•          1 teáskanál chili szósz

Az avokádó krémhez:
•          2 közepes érett avokádó

•          1 teákanál mustár
•          a mokkáskanál almaecet
•          só, bors
•          1 gerezd zúzott fokhagyma
•          extra szűz olívaolaj

A reteksalátához:
•          a csokor retek
•          fél dl almaecet
•          só, cukor

Továbbá:
•          1 fej lilahagyma
•          só


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése